Antioxidant properties and the inhibition of cholangiocarcinoma cell proliferation from leaf extracts of Michelia alba and Michelia champaca

คุณสมบัติการต้านอนุมูลอิสระและการยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ำดีของสารสกัดหยาบจากใบต้นจำปีและจำปา

  • Soramon Sutin huachiew chalermpakiet unversity
  • Patcharee Pakakatsama
  • Kittipat Sopitthummakhun
  • Panthip Rattanasinganchan
  • Noppawat Pengkumsri
Keywords: Cholangiocarcinoma RMCCA-1, antioxidant, Butylated hydroxyltoluene (BHT), Cham-Pee, Chum-Pha

Abstract

บทคัดย่อ

            จำปี (Michelia alba) และจำปา (M. champaca) เป็นไม้ยืนต้นที่พบการกระจายตัวในประเทศแถบเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ อินเดีย และทางตอนใต้ของประเทศจีน นิยมปลูกมาตั้งแต่สมัยโบราณ คนไทยนิยมใช้ส่วนดอกมาประกอบพิธีมงคลต่างๆ ในปัจจุบันมีการศึกษาถึงสรรพคุณ สารออกฤทธิ์สำคัญ และทดสอบความสามารถในการยับยั้งเชื้อก่อโรคจากสารสกัดที่ได้จากใบต้นจำปี และจำปา กลุ่มผู้วิจัยได้ศึกษาคุณสมบัติของสารสกัดหยาบจากใบต้นจำปี และจำปา ด้วยวิธีการสกัดด้วยตัวทำละลายอินทรีย์ที่มีความมีขั้วแตกต่างกัน คือ เฮกเซน เอทิลอะซิเตท และเมทานอล ตัวอย่างในการวิเคราะห์ คือใบจากต้นจำปี หรือจำปาที่เก็บได้จากช่วงเดือนต่างๆ ได้แก่ เดือนมกราคม เมษายน และมิถุนายน ในปี พ.ศ. 2559 นำมาทดสอบการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี DPPH ผลการทดสอบพบว่าสารสกัดหยาบในเมทานอลจากใบต้นจำปีและจำปา ที่เก็บใบทั้ง 3 ช่วงเวลามีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระดีกว่าสารสกัดหยาบจากใบต้นจำปี และจำปาในเฮกเซน และเอทิลอะซิเตท เมื่อเปรียบเทียบกับสารต้านอนุมูลอิสระมาตรฐาน BHT พบว่า สารสกัดหยาบจากใบต้นจำปาที่เก็บในเดือนมกราคม และมิถุนายน มีค่า IC50 เท่ากับ 0.018 + 0.001 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร  ซึ่งมีความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระดีกว่าสารต้านอนุมูลอิสระมาตรฐาน BHT ที่มีค่า IC50 เท่ากับ 0.048 + 0.002 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร นอกจากนี้พบว่าสารสกัดหยาบในเอทิลอะซิเตทของใบต้นจำปาที่เก็บในเดือนมกราคม มีฤทธิ์การยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งท่อน้ำดีชนิด RMCCA-1 ซึ่งวัดได้ด้วยวิธีทดสอบ MTT มีค่าการยั้ง IC50 เท่ากับ 13.51 + 1.12 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร โดยสารสกัดจากใบต้นจำปีและจำปาที่ความเข้มข้นในช่วงเดียวกับที่ใช้ทดสอบเซลล์มะเร็งท่อน้ำดีชนิด RMCCA-1 ไม่ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์ท่อน้ำดีปกติชนิด MMNK-1 ความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระและการยับยั้งการเจริญของเซลล์มะเร็งท่อน้ำดีที่ไม่ได้สัมพันธ์กันนี้ อาจแสดงให้เห็นถึงการช่วงเวลาที่แตกต่างกันในการเก็บตัวอย่างที่จะส่งผลต่อปริมาณสารออกฤทธิ์ ซึ่งจะช่วยทำให้สามารถประเมินและวางแผนการเก็บตัวอย่างเพื่อการศึกษาในอนาคตต่อไป

Abstract

            Cham-Pee (Michelia alba) and Cham-Pha (M. champaca) are classified as a perennial plant distributed in many countries in Southeast Asia, India and South of China. These plants are widely known since early time and Thai people often uses flower for sacred ceremonies. At the present, there are the studies about medicinal properties, bioactive compounds and the ability to inhibit the pathogen from Cham-Pee and Cham-Pha extracts. Our research group studied the properties of crude extracts of Cham-Pee and Cham-Pha by using the different in solvent polarity i.e. hexane, ethyl acetate and methanol. The subjects of analysis were the collection of Cham-Pee and Cham-Pha leave from different time in January, April and June in 2016 which compared the antioxidant properties via DPPH scavenging method. The results shown that the extraction of Cham-Pee and Cham-Pha in methanol from all three periods composed of antioxidant properties more than the extraction Cham-Pee and and Cham-Pha in hexane and ethyl acetate. Additionally, the comparing of antioxidant properties with BHT, standard antioxidant agent, were found that the extraction of Cham-Pha in methanol from January and June can determine the IC50 to be 0.018 + 0.001 mg/ml. This results suggested the better antioxidant values than the standard antioxidant BHT which can determine the IC50 to be 0.048 + 0.002 mg/ml. Moreover, the extraction of Chum-Pha in ethyl acetate in January inhibited cell proliferation of Choloangiocarcinoma RMCCA-1 with IC50 of 13.51 + 1.12 ug/ml using the MTT assay method for detection. The range in the concentration of Cham-Pee and Chum-Pha extracts were applied to determine the effect against the cell proliferation in Cholangiocyte MMNK-1. The results shown that there is not significant affect the cell proliferation in MMNK-1. The conclusion may imply the non-correlation between the antioxidant and inhibition of cell proliferation properties in timing to collect the raw materials. This information may lead to the assignment plan for harvest the raw materials for further study.

Published
2019-06-30