Factors that affect the quality of the Trichogaster pectoralis dried fish by the solar dried oven

ปัจจัยที่มีผลต่อคุณภาพของปลาสลิดแดดเดียวที่ตากด้วยตู้อบแห้ง

  • Nathaphon Nanthajirapong 18/18 Bangna-Trad, km.18, Bangchalong, Bangplee, Samutprakarn, 10540
  • Supha Sirinam
  • Rangsun Konkanatnikorn
Keywords: Trichogaster pectoralis, Solar dried oven, Dried fish

Abstract

Abstract

Trichogaster pectoralis solar dried oven is the oven that has been developed from the research project “The development of Trichogaster pectoralis solar dried oven”. The objective of this research is to improve the drying process of Trichogaster pectoralis to be safe for consumers. Physics theories about natural energy (wind and solar) were used to apply with solar dried oven creation. There are important factors which are relative humidity and the average temperature inside the oven that affects the quality of the fish fillets.  During the drying process, both factors can be controlled by opening the ventilator fan during the airing phase and turn the fan off during the airing which takes about 2-3 hours to dry per time. From the results of the experiment, it was found that total viable counts, yeast, fungi, Staphylococcus aureus, coliforms and also aw values ​​were not pass the standard of community products because it exceeded the required criteria (the criteria defined are less than 0.85) because the result obtained from the experiment was 0.99. Moreover, it was found that the factors affecting the quality of Trichogaster pectoralis are the temperature and relative humidity in the oven. Therefore, Trichogaster pectoralis fish processing farmers should control the relative humidity and the temperature inside the oven throughout the drying process. The average relative humidity about 60 percent, while the average temperature is about 35 degrees Celsius.

บทคัดย่อ

ตู้อบแห้งปลาสลิดนี้เป็นตู้ที่ได้พัฒนาจากการทำวิจัยตามโครงการ “การพัฒนาตู้อบแห้งปลาสลิด” มีวัตถุประสงค์เพื่อปรับปรุงกระบวนการแปรรูปปลาสลิดแดดเดียวให้ปลอดภัยต่อผู้บริโภค สำหรับการสร้างตู้อบแห้งปลาสลิดได้มีการประยุกต์ใช้ทฤษฎีทางฟิสิกส์ในการนำพลังงานธรรมชาติ (ลมและแสงอาทิตย์) มาใช้ มีการตรวจวัดปัจจัยที่สำคัญคือ ค่าความชื้นสัมพัทธ์และอุณหภูมิเฉลี่ยภายในตู้อบแห้งที่มีผลต่อคุณภาพของเนื้อปลาสลิด โดยในระหว่างการตากสามารถควบคุมปัจจัยทั้งสองชนิดนี้ได้โดยการเปิดพัดลมระบายอากาศในช่วงตั้งแต่เริ่มตาก และเปิดสลับปิดพัดลมในระหว่างการตาก ซึ่งใช้เวลาตากต่อครั้งประมาณ 2-3 ชั่วโมง จากผลการทดลองพบว่า ปริมาณเชื้อจุลินทรีย์ทั้งหมด ยีสต์ รา เชื้อ Staphylococcus aureus และปริมาณโคลิฟอร์ม รวมทั้งค่า aw ยังไม่ผ่านมาตรฐานผลิตภัณฑ์ชุมชน สำหรับค่า aw เกณฑ์ที่กำหนดคือน้อยกว่า 0.85 โดยจากผลการทดลองที่ได้คือ 0.99 ทั้งนี้พบว่าปัจจัยที่มีผลต่อคุณภาพของปลาสลิดแดดเดียวคือ อุณหภูมิและความชื้นสัมพัทธ์ภายในตู้ ซึ่งจะต้องมีการควบคุมให้ค่าความชื้นสัมพัทธ์และค่าอุณหภูมิภายในตู้คงที่ตลอดการตาก โดยค่าความชื้นสัมพัทธ์เฉลี่ยที่เหมาะสมคือ ประมาณร้อยละ 60 ส่วนอุณหภูมิเฉลี่ยที่เหมาะสมคือ ประมาณ 35 องศาเซลเซียส

 

 

Published
2019-12-30