Total plate count and Salmonella contamination of bird-chilli during cultivation and processing for market

การปนเปื้อนของจุลินทรีย์ทั้งหมด และ Salmonella ของพริกขี้หนูในระหว่างการเพาะปลูกและกระบวนการสู่ตลาด

  • sudsaichon homthong Faculty of Science Burapha University
  • Kunakorn Takonponglert
Keywords: Contamination, Count, Salmonella, Bird-chilli

Abstract

Abstract

A study of total plate count and Salmonella contamination of bird-chilli during cultivation and processing for market in agricultural area of ​​Amphoe Nong Yai, Chonburi province were conducted during January to March, 2008. The study was performed by observing and sampling bird-chilli (chilli pepper, quality assurance and fresh market) from 2 plots and also production facilities such as bird-chilli containers, cloth sheets, hand collectors and water in agriculture. The result showed that all samples of bird-chilli were contaminated with bacteria. Maximum present in 5.9×105 CFU/g from bird-chilli of freshmarket and minimum present in 2.05×105 CFU/g from bird-chilli of chilli pepers. For production facilities were contaminated with total plate count. All bird-chilli samples from second sampling of 2 plots were contaminated with Salmonella. Sanitary of food borne pathogen was also analyzed based on standard criteria of the microbiological limit with allow absence of Salmonella in 25g sample. In this result showed that bird-chilli were below the stand criteria. The result highlight the importance of preventing contamination in during cultivation, selling and consumers should wash the chilli with water before eating every time.

บทคัดย่อ

การศึกษาปนเปื้อนของจุลินทรีย์ทั้งหมดและ Salmonella ของพริกขี้หนูในระหว่างการเพาะปลูกและกระบวนการสู่ตลาดในพื้นที่การเกษตรอำเภอหนองใหญ่ จังหวัดชลบุรี ในช่วงเดือนมกราคม ถึงเดือนมีนาคม พ.ศ. 2561 การศึกษาได้ดำเนินการโดยการสังเกตและสุ่มตัวอย่างพริกขี้หนู (พริกขี้หนูจากต้น พริกที่ผ่านการคัดคุณภาพ และพริกที่จัดจำหน่าย) จาก 2 แปลงปลูก และปัจจัยในการผลิต ได้แก่ ถังเก็บพริก ผ้ารองคัดคุณภาพ มือเกษตรกรก่อนการเก็บเกี่ยว และน้ำที่ใช้ในการเพาะปลูก ผลการทดลองพบว่าตัวอย่างพริกขี้หนูมีการปนเปื้อนจุลินทรีย์ โดยมีปริมาณสูงสุดเท่ากับ 5.9×105 CFU/กรัม ในพริกขี้หนูที่จัดจำหน่าย และปริมาณต่ำสุดเท่ากับ 2.05×105 CFU/กรัม ในพริกขี้หนูจากต้น สำหรับปัจจัยการผลิตทุกปัจจัยมีการปนเปื้อนของจุลินทรีย์ทั้งหมด ตัวอย่างพริกขี้หนูทั้งหมดจากการตัวอย่างครั้งที่ 2 ทั้ง 2 แปลงปลูก พบการปนเปื้อน Salmonella สุขาภิบาลของโรคที่เกิดจากอาหารได้รับการวิเคราะห์ตามเกณฑ์มาตรฐานทางจุลชีววิทยาที่กำหนดไม่ให้พบ Salmonella ในตัวอย่าง 25 กรัม จากผลการทดลองครั้งนี้พริกขี้หนูไม่ผ่านเกณฑ์มาตรฐานที่กำหนดไว้ ผลการศึกษาชี้ให้เห็นถึงความสำคัญในการป้องกันการปนเปื้อนในระหว่างการเพาะปลูกและผู้บริโภคควรล้างพริกด้วยน้ำก่อนรับประทานทุกครั้ง

Published
2019-12-30